Vraag & antwoord
Vragen en antwoorden op de meest gestelde vragen.
Velen vroegen zich het volgende af
Hoeveel vermogen leveren zonnepanelen?
De fabrikant geeft het vermogen aan in Wattpiek (Wp). Dit vermogen kan geleverd worden onder ideale testcondities, in de praktijk heeft een zonnepaneel een lager vermogen dan wordt aangegeven door de fabrikant. In Nederland is de omrekenfactor 0,85. Dus heeft u een paneel met een vermogen van 300 Wp dan is de opbrengst die verwacht wordt 300 x 0,85 = 255 kWh per paneel, per jaar.
Wat is een Wp?
Wp staat voor Wattpiek, hiermee wordt het vermogen van zonnepanelen uitgedrukt. De Wattpiek geeft aan wat het maximale vermogen is dat een zonnepaneel kan opwekken.
Wat is kWh?
KWh is de afkorting die gebruikt wordt voor kilowatthour, in het Nederlands is dit kilowattuur. 1 kWh staat gelijk aan 1000 Watt over een periode van 1 uur. Dus heeft u een stofzuiger die 1 kWh verbruikt waarmee u 15 minuten stofzuigt dan heeft u 250 Watt verbruikt.
Wat gebruikt een gemiddeld gezin?
Per huishouden in Nederland wordt er volgens de statistieken gemiddeld 3.500 kWh stroom verbruikt.
Voorbeeld:
Als u gebruik maakt van zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp is de berekening als volgt:
3.500 kWh / 0.85 (gemiddelde omrekenfactor Nederland) = 4.117 Wp
4.117 Wp / 300 Wp = 13,7 zonnepanelen
In dit geval heeft u 14 panelen van 300 Wp nodig om uw jaarverbruik te dekken.
Waaruit bestaat een zonne-energiesysteem?
Zonnepanelen: deze vangen daglicht op en zetten die om in gelijkstroom.
De omvormer: zonnepanelen leveren gelijkstroom en de omvormer moet deze omzetten in bruikbare elektriciteit ofwel wisselstroom.
D/C-bekabeling: deze kabels voeren de gelijkstroom van de zonnepanelen naar de omvormer.
A/C-bekabeling: deze kabels voeren de wisselstroom van de omvormer naar uw meterkast.
Wat is de levensduur van zonnepanelen?
Alle fabrikanten geven aan dat zonnepanelen minstens 25 jaar lang mee horen te gaan. De meeste fabrikanten geven een productgarantie van 12 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar.
Hoe werkt de btw-terugave?
Als je je aanmeldt als ondernemer bij de belastingdienst kun je de btw over de totale aanschafwaarde terugvragen bij de Belastingdienst. Over de opgewekte stroom moet wel btw betaald worden aan de Belastingdienst. Doordat dit bedrag altijd onder de € 1.345,- is zult u hier geen last van hebben, u valt immers onder de kleine ondernemersregeling.
Hoe vraag ik zelf de btw terug?
- Registreer u als ondernemer bij de belastingdienst. Gebruik hiervoor het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders.
- Als reactie krijgt u van de Belastingdienst een btw-nummer en moet u een eerste aangifte opsturen. Deze moet u binnen een maand indienen.
- Vul de aangifte omzetbelasting in voor het tijdvak waarin u de zonnepanelen heeft aangeschaft. Voor dit tijdvak krijgt u de btw van de totale aanschafwaarde minus de btw over de opgewekte energie terug. De btw over de opgewekte energie is moeilijk uit te rekenen, vandaar dat dit geschat mag worden. De exacte bedragen kunt u vinden op de website van de Belastingdienst. Dit bedrag hangt af van de productiecapaciteit van uw zonnepanelen.
Wat is een serie geschakeld zonne-energiesysteem?
Serie geschakelde zonnepanelen zijn met elkaar verbonden in een cirkel. Alleen het eerste en het laatste paneel worden op uw omvormer aangesloten. De opbrengst die u krijgt te zien is het resultaat van alle panelen samen. Als op uw dak overal dezelfde hoeveelheid zoninstraling staat en het dak overal dezelfde hellingshoeken heeft dan is dit het meest rendabele zonne-energiesysteem voor een dergelijke situatie. Want dit systeem heeft vrij weinig onderdelen, waardoor er een minder weerstand is en een hogere spanning. Hierdoor is er minder energieverlies. Het enige nadeel is dat één defect paneel van invloed is op de totale opbrengst van uw zonne-energiesysteem.
Wat is een parallel geschakeld zonne-energiesysteem?
Parallel geschakelde zonnepanelen worden afzonderlijk aangesloten op één omvormer. Als u last heeft van schaduwwerking of u te maken heeft met verschillende hellingshoeken dan is het slimmer om uw zonnepanelen parallel te schakelen. Dit levert u in deze situatie de meeste energie op.
STAAT UW VRAAG ER NIET BIJ?
Neem dan gerust contact met ons op.
Info
Contact