fbpx

KENNISCENTRUM

Rendement

U BENT HIER » Kenniscentrum » Rendement

Geschiedenis rendement zonnepanelen

Licht omzetten in elektriciteit wordt ook wel het fotovoltaïsch effect genoemd. Dit fenomeen werd meer dan 175 jaar geleden in 1839 ontdekt. Bijna 50 jaar later, in 1883 werd de eerste zonnecel bedacht. Deze had een rendement van ongeveer 1%. Pas in 1954 werden zonnecellen zoals we ze nu kennen op grotere schaal geproduceerd. Het rendement was inmiddels opgelopen naar 6%.

Sindsdien is het rendement langzaam beter geworden. De jaren waarin er veel aandacht was voor zonne-energie wisselden zich af met periodes waarin er minder aandacht voor was. Bijvoorbeeld tijdens de oliecrises in de jaren ’70  kwamen ontwikkelingen in een stroomversnelling, omdat er meer aandacht kwam voor alternatieve energiebronnen.

 

 

Rendement zonnepanelen: anno 2020

De belangstelling voor zonne-energie is anno 2020 zeer hoog. Het wordt door overheden en steeds meer bedrijven als een serieus alternatief gezien voor fossiele brandstoffen. In 2015 werd wereldwijd voor ongeveer 60 Gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dit is hetzelfde dan 75 grote kolencentrales. Bovendien was dit 24% meer dan het jaar ervoor. De branche voorspelt dat de markt zich tot 2020 zal verdubbelen. Het IEA  (International Energy Agency) verwacht dat in 2030 meer dan 5% van de wereldwijde elektriciteitsvraag door zonnepanelen wordt gedekt. In 2013 was dit slechts 0.85%. 

De prijs van zonnepanelen

De interesse van het grote publiek in zonnepanelen is niet te danken aan grote verbeteringen van het rendement, maar aan rigoureuze prijsdalingen. De laatste 30 jaar is de prijs van zonnepanelen enorm gekelderd. Deze wetenschappelijke term hiervoor wordt het Swanson effect genoemd.

Het huidige rendement van zonnepanelen

In een regulier poly-kristallijn zonnepaneel van 270 Wp is het rendement van de zonnecellen op dit moment 16,6%. Dunne-film zonnepanelen hebben op dit moment een rendement van 13,8%. Recentelijk is het rendement van de zonnecellen in veel gebruikte zonnepanelen met ongeveer 0,8% per jaar verbeterd.

Ontwikkelingen rendement zonnepanelen

Nu de markt aantrekt als nooit tevoren komen er regelmatig berichten naar buiten over nieuwe records. Er zijn zelfs al zonnecellen gemaakt met een rendement van 44,7%. Op dit moment zijn deze zonnecellen nog onbetaalbaar voor de consument. Maar ze worden bijvoorbeeld wel al toegepast in de ruimtevaart. Naar verwachting zal het nog jaren duren voordat zonnecellen van deze kwaliteit op de reguliere consumentenmarkt terecht komen. Om deze reden is wachten op zonnepanelen met een hoger rendement voor bijna alle bedrijven en consumenten niet interessant.

Op dit moment is stroom uit zonnepanelen schoner en voordeliger dan stroom uit een kolencentrale. Om deze reden kunnen particulieren en bedrijven een flink financieel rendement behalen met een eigen zonnesysteem. Daarnaast zullen fossiele brandstoffen naar verwachting niet goedkoper worden en blijven zorgen voor milieuvervuiling. Hierdoor zal de populariteit van zonnepanelen de komende jaren blijven groeien. 

REKENTOOL

FINANCIEEL

ONTWERP

IN DE PRAKTIJK

VRAGEN

MERKEN

REFERENTIES

Deskundig en eerlijk advies. Goede prijs en correcte uitvoering. Onze vaste adviseur is altijd bereikbaar.

Janneke Verwater

GRATIS ADVIESGESPREK EN OFFERTE ONTVANGEN?

SAMEN MET DE UNIE NAAR EEN BETER MILIEU?

Vraag vrijblijvend en kosteloos een adviesgesprek aan.