fbpx

KENNISCENTRUM

Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig op mijn dak?

U BENT HIER » Kenniscentrum » Hoeveel zonnepanelen zijn er nodig op mijn dak?

De gewenste opbrengst van zonnepanelen berekenen

Ook in Nederland is het tegenwoordig voordelig om met zonnepanelen uw stroomverbruik op te wekken. Het is niet rendabel voor het gemiddelde huishouden om meer dan het eigen verbruik op te wekken. Om deze reden is het belangrijk om na te gaan hoeveel kWh u per jaar verbruikt. Dit kunt u vinden op uw energierekening.

Wanneer u zonnestroom opwekt wordt de opgewekte zonne-energie en de verbruikte energie (van het elektriciteitsnet) elk jaar verrekend op basis van de meterstanden. Dit betekent dat u per saldo maximaal 0 kWh mag verbruiken. Een energieverbruik dat negatief uitvalt is voor de meeste mensen niet interessant genoeg omdat de vergoeding die u krijgt voor te veel opgewekte energie vele male minder is.

Het is belangrijk om aan te stippen dat veel mensen die zonnepanelen nemen bewuster omgaan met hun stroom dan voordat zij zonnepanelen hadden. Een vuistregel is dat u 10% onder uw huidige verbruik moet rekenen. Andere relevante factoren voor stroomverbruik zijn gezinsuitbreiding of kinderen die uit huis gaan. Bekijk hieronder een tabel met een overzicht van het gemiddelde verbruik per huishouden.

Huishouden Gemiddeld verbruik in kWh
1 persoon 2000 kWh
2 personen 2500 kWh
3 personen 3500 kWh
4 personen 4500 kWh
5 personen 5000 kWh

 

Hiernaast zijn er steeds meer mensen die een elektrische auto of fiets bezitten. In dit geval is het verbruik in hoge mate afhankelijk van het aantal kilometers dat met het voertuig gereden wordt. Ook kan het verbruik per type en fabrikant verschillen. Een elektrische auto verbruikt gemiddeld 1700 kWh per 10.000 km.

Hiernaast zijn er steeds meer mensen die een elektrische auto of fiets bezitten. In dit geval is het verbruik in hoge mate afhankelijk van het aantal kilometers dat met het voertuig gereden wordt. Ook kan het verbruik per type en fabrikant verschillen. Een elektrische auto verbruikt gemiddeld 1700 kWh per 10.000 km.

Het aantal zonnepanelen berekenen

Wanneer er een duidelijk beeld is hoeveel kWh een huishouden of organisatie nodig heeft per jaar, dan is de volgende stap het berekenen van het aantal zonnepanelen. Dit is afhankelijk van de oppervlakte en ligging van uw dak.

De Unie gebruikt om het aantal zonnepanelen te berekenen, de zogenaamde “opbrengstfactor”. Deze opbrengstfactor kan voor alle type situaties opgezocht worden in een opbrengsttabel.

Rekenvoorbeeld

Stel, u wilt 3000 kWh per jaar opwekken en u heeft een dak op het zuiden en de opbrengstfactor is 0,9 kWh / Wp per jaar.

Het aantal benodigde zonnepanelen kunt u op deze manier uitrekenen:

3000 kWh per jaar gedeeld door 0,9 kWh per Wp per jaar = 3333 Wp aan zonnepanelen. Het vermogen per zonnepaneel bepaalt nu hoeveel u er nodig heeft: bij 280 Wp zonnepanelen heeft u 3333 Wp / 280 Wp = 12 zonnepanelen nodig.

Op de centimeter berekenen met PVGIS

De opbrengsttabel van NZU is gemaakt met PVGIS. Dit Fotovoltaïsche Geografisch Informatie Systeem (PVGIS) zorgt ervoor dat onze adviseurs zeer accuraat kunnen berekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Hiernaast gebruiken wij PVGIS tevens voor de maandelijkse controle van de opbrengst (alleen voor klanten met een NZU onderhoudsplan).

Gaat u zelf aan de slag?

  1. Voer uw adres in in PVGIS en zoek deze op.
  2. U kunt het vermogen op 1 kWp laten staan.
  3. Voer bij systeemverliezen 7% (voor de omvormer en bekabeling) in.
  4. Voer de hellingshoek in van de (toekomstige) zonnepanelen.
  5. Voer de oriëntatie van het dak in (0 graden is zuid, 90 graden west en -90 graden oost).
  6. Druk op PDF en druk op ‘bereken’.

Wat kunt u hieraan aflezen?

  • Wat de opbrengst per maand is van 1 kWp.
  • Wat de totale opbrengst is per jaar van 1 kWp.
  • Wanneer u de totale opbrengst deelt door 1000 heeft u het aantal kWh per Wp per jaar.
  • Gebruik het aantal kWh per Wp per jaar om het benodigde vermogen te berekenen (gebruik de berekening hierboven als voorbeeld).

Correctie van de opbrengst van zonnepanelen bij schaduwval

Zoals u begrijpt heeft schaduw een negatief effect op de opbrengst van zonnepanelen. Er zijn verschillende soorten schaduw. In het overzicht vindt u het opbrengstverlies per schaduwsoort. Ook wordt  onderscheid gemaakt tussen opbrengstverlies met een traditionele stringomvormer eneen SolarEdge-omvormer met een regeling voor elk zonnepaneel.

Een rekenvoorbeeld voor zonnepanelen zonder schaduw:

U heeft een dak op het zuiden zonder schaduwval en u wilt 3000 kWh per jaar opwekken:
Met een normale stringomvormer heeft u 3000 gedeeld door 0,9 kWh/Wp per jaar = 3333 Wp aan zonnepanelen nodig. Met een omvormer van  SolarEdge heeft u 3000 gedeeld door (1.06 x 0.9) kWh/Wp/jaar = 3144 Wp aan zonnepanelen nodig. Dit scheelt bijna één zonnepaneel van (280 Wp) met een prijs van € 150,- (excl. montagemateriaal en montage).

Een rekenvoorbeeld voor zonnepanelen met schaduw:

U heeft een dak op het zuiden met een pijpje of dakkapel en wilt 3000 kWh per jaar opwekken:
Met een stringomvormer heeft u 3000 gedeeld door (0,865 x 0,9=0,778) kWh/ Wp/ jaar = 3853 Wp nodig.
Met een omvormer van SolarEdge heeft u 3000 gedeeld door (1,16 x 0,778) kWh/ Wp/ jaar = 3333 Wp aan zonnepanelen nodig. Dit scheelt twee zonnepanelen van 280 Wp (ter waarde van ongeveer € 300,- (excl. montagemateriaal, montage).

REKENTOOL

FINANCIEEL

ONTWERP

IN DE PRAKTIJK

VRAGEN

MERKEN

REFERENTIES

Deskundig en eerlijk advies. Goede prijs en correcte uitvoering. Onze vaste adviseur is altijd bereikbaar.

Janneke Verwater

BEREKEN ZONNEPANELEN

GRATIS ADVIESGESPREK EN OFFERTE ONTVANGEN?

SAMEN MET DE UNIE NAAR EEN BETER MILIEU?

Vraag vrijblijvend en kosteloos een adviesgesprek aan.