fbpx

KENNISCENTRUM

De beste plaats voor een omvormer

U BENT HIER » Kenniscentrum » De beste plaats voor een omvormer

De beste plaats voor een omvormer

Het is van essentieel belang om met de volgende factoren  rekening te houden om te bepalen wat de beste plek voor een omvormer is.

De kabels van de zonnepanelen tot de omvormer

Ten eerste wordt het aangeraden om de dakkabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer te maken dan ongeveer 20 meter. Hierdoor blijft het verlies over de kabels lager dan 1%. Indien er toch langere kabels worden toegepast in het systeem is het mogelijk om een kabelberekening te maken. De hoogte van het aangesloten vermogen van de zonnepanelen bepaalt hoe groot de diameter van de kabel moet zijn. Meestal wordt in Nederland een kabel met een dikte van 4 mm2 gebruikt.

De kabel van de omvormer naar de meterkast

Ook de kabel van de omvormer naar de meterkast is bij voorkeur korter dan 20 meter, om dezelfde reden. Voor omvormers (fase 1) wordt een 3-aderige kabel gebruikt (3 x 2,5 tot 6 mm2) en voor omvormers (fase 3) 5 x 2,5 mm2. Deze kabeldikte kan berekend worden met behulp van het vermogen van de omvormer en de lengte van de kabel.

De meest praktische plaats

Toch zorgen een 20 meter gelijkstroomkabel en een 20 meter wisselstroomkabel in de meeste gevallen voor genoeg flexibiliteit om de meest praktische plaats voor een omvormer te kiezen. Idealiter is dit een plek die goed te bereiken is voor onderhoud en waarop het display goed te zien is. Omdat een omvormer al snel 20 kilogram weegt is het handig wanneer deze wordt gemonteerd op een stevige, solide muur. Er wordt afgeraden om de omvormer op pootjes te zetten. Goede plaatsen zijn vaak de zolder of de garage. Dit is afhankelijk vanaf welke plaats de kabels eenvoudig zijn te leggen. 

Het geluid van omvormers

Omdat de omvormers die de Unie gebruikt geen trafo of koelventilator hebben zijn ze stil wanneer ze aanstaan. Alleen bij het opstarten maakt de omvormer schakelgeluiden en blaast de ventilator eventuele stof eruit. Soms start de omvormer meerdere malen achter elkaar op. Dit is afhankelijk van de configuratie van een zonnesysteem en de ligging van het dak. Toch is het verstandig om een omvormer niet op een plek te monteren waar men last kan hebben van geluid, zoals een slaapkamer.

De koeling van een omvormer

De omvormers die de Unie gebruikt hebben een bedrijfstemperatuur van -20 tot +50 graden Celsius. Daarnaast kunnen ze binnen of buiten worden gemonteerd. Desalniettemin is een koele ruimte beter dan een warme ruimte. Een good practice is om ongeveer 50 cm ruimte over te laten rondom een omvormer om de lucht goed te circuleren en de warmte af te voeren.

Conclusie beste plaats omvormer

In bijna alle gevallen wordt een omvormer op zolder of in een garage gemonteerd. Dit is afhankelijk van hoe de bekabeling het beste gelegd kan worden. Ten slotte zijn de temperatuur en het geluid belangrijk, maar deze factoren spelen een ondergeschikte rol aan de bekabeling.

De werkwijze van de Unie

Op de montagedag zelf wordt meestal de beste plaats voor de omvormer bepaald, in samenspraak met onze monteurs en de klant. Op de locatie stellen de monteurs de mogelijkheden vast. Zij hebben alle tools en materialen bij om de gewenste oplossing te construeren. Hierna wordt alle bekabeling zoveel mogelijk uit het zicht en nauwkeurig afgewerkt in pijpjes. Deze complete installatie tot en met de meterkast wordt door de Unie uitgevoerd voor een vaste prijs.

Indien klanten de kabel van de omvormer naar de meterkast en / of de aansluiting in de meterkast zelf al uitgevoerd hebben, zal de adviseur hier rekening mee houden bij het opstellen van de offerte.

 

 

OMVORMER

FINANCIEEL

ONTWERP

IN DE PRAKTIJK

VRAGEN

MERKEN

REFERENTIES

Deskundig en eerlijk advies. Goede prijs en correcte uitvoering. Onze vaste adviseur is altijd bereikbaar.

Janneke Verwater

BESTE PLAATS OMVORMER

GRATIS ADVIESGESPREK EN OFFERTE ONTVANGEN?

SAMEN MET DE UNIE NAAR EEN BETER MILIEU?

Vraag vrijblijvend en kosteloos een adviesgesprek aan.