fbpx

KENNISCENTRUM

BTW zonnepanelen terugvragen

U BENT HIER » Kenniscentrum » BTW zonnepanelen terugvragen

Het is mogelijk voor particulieren om de btw op een investering in zonnepanelen terug te vragen. Deze besparing zorgt ervoor dat u 21% van het zonnesysteem en de installatie ervan terugkrijgt. Meer dan 100.000 particulieren hebben reeds van deze regeling gebruik gemaakt en hun btw teruggekregen van de Belastingdienst.

NZU’s gratis btw-service zonnepanelen

Bestelt u uw zonnepanelen bij de Nederlandse Zonnepanelen Unie? Dan regelen wij de btw-teruggaaf aanvraag voor u. Hier hoeft u niets voor te doen. Het proces van het terugvragen van de btw van de aanschaf van zonnepanelen is niet ingewikkeld. Op deze pagina vind u meer informatie hierover.

Voorbeeldberekening zonnepanelen btw-teruggave

Het eerste jaar mag u van de Belastingdienst de btw over uw investering in zonnepanelen terugvragen. Omdat de btw over de opbrengst moeilijk te berekenen is stelt de Belastingdienst een vast bedrag daarvoor in. Deze is gebaseerd op het geïnstalleerde vermogen.

Vermogen Wp zonnesysteem

0 – 1000 Wp € 20,-
1001 – 2000 Wp € 40,-
2001 – 3000 Wp € 60,-
3001 – 4000 Wp € 80,-
4001 – 5000 Wp € 100,-
etc. (+ € 20,- per 1000 Wp)

De bovenstaande bedragen moeten volledig van het btw-bedrag worden afgetrokken. Het is niet relevant in welke maand de zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

Voorbeeld van een btw-teruggave

U heeft een rekening ontvangen voor uw zonnepanelen en de installatie hiervan met een btw-bedrag van € 800,-. Uw zonnepanelen zijn niet geïntegreerd, daarom mag u het hele btw-bedrag als voorbelasting in aftrek brengen. Tenslotte hebben uw zonnepanelen een capaciteit van 3600 Wp.

Verschuldigde btw: € 80,-
Voorbelasting: € 800,-
Terug te ontvangen btw: € 720,-

Veel gestelde vragen over btw zonnepanelen

Kunnen ZZP-ers btw terugvragen?

ZZP-ers hebben weinig voordeel van het terugvragen van de btw op zonnepanelen. Wanneer uw partner geen ZZP-er is, dan heeft u wel de mogelijkheid om de btw terug te vragen via uw partner. Het energiecontract moet dan op naam van uw partner te staan.

Is de administratieve rompslomp niet lastig?

Het enige wat u moet doen is het eerste jaar elk kwartaal btw-aangifte te doen. Dit geldt alleen als u het zelf regelt. Wanneer wij de btw-teruggave voor u regelen, zorgen wij ook voor de tussentijdse aangiftes en de ontheffing van administratieve verplichtingen. Hierdoor valt u onder de kleine ondernemersregeling.

Attentie: indien u uw aangiftes zelf verzorgt, doe dit dan op tijd. Er staan hoge boetes op het niet of niet tijdig doen van aangiftes.

Nadat het eerste jaar is afgelopen is het mogelijk om de vrijstelling voor administratieve verplichtingen aan te vragen. De ontheffing heeft geen gevolgen voor een mogelijke teruggaaf van de btw die u heeft ontvangen in de periode voor de ontheffing. Wanneer u bijvoorbeeld over het vierde kwartaal van 2019 een aangifte indient met een verzoek om teruggaaf van de btw voor de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen, kunt u daarnaast een verzoek indienen om met ingang van 1 januari 2020 ontheffing te krijgen van uw administratieve verplichtingen. De ontheffing heeft in dit geval geen gevolgen voor het verzoek om teruggaaf.

Moet ik inkomstenbelasting (IB) betalen over de inkomsten die ik ontvang?

Nee. Het feit dat u zonnepanelen heeft, maakt u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. U voldoet niet aan de randvoorwaarden om aangemerkt te worden als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Moet ik btw betalen over de opbrengst?

Nee. Omdat de jaarlijks af te dragen btw ruim onder de grens van € 1345,- per jaar blijft. Iedereen die hier onder valt, hoeft geen btw af te dragen omdat hij of zij onder de kleine ondernemersregeling valt.

Waarom kan ik de btw terugvragen bij aanschaf van zonnepanelen?

Omdat het Europees Hof bepaald heeft dat levering van zonnestroom aan het net een economische activiteit is. Om deze reden heeft u, wanneer u met zonnepanelen energie opwekt recht op een btw-nummer. Dit btw-nummer kunt u gebruiken om de btw terug te vragen over de aanschaf van uw zonnepanelen. Bovendien hoeft u de btw over de opbrengst in het vervolg niet te betalen omdat u onder de Kleine Ondernemersregeling valt. In dit geval vraagt u ook ontheffing van administratieve verplichtingen aan, zodat u er geen omkijken meer naar heeft.

Klik hier voor meer informatie van de Belastingdienst >

Wat levert dit extra belastingvoordeel mij nu op?

Door gebruik te maken van deze tijdelijke regeling kunt u een flink bedrag besparen.  Een zonne-installatie van 12 zonnepanelen inclusief installatiekosten kost bijvoorbeeld € 5.500,- inclusief de btw. Na het terugvragen van de btw betaalt u € 4546,-.

BEREKEN TERUGGAVE

FINANCIEEL

ONTWERP

IN DE PRAKTIJK

VRAGEN

MERKEN

REFERENTIES

Deskundig en eerlijk advies. Goede prijs en correcte uitvoering. Onze vaste adviseur is altijd bereikbaar.

Janneke Verwater

GRATIS ADVIESGESPREK EN OFFERTE ONTVANGEN?

SAMEN MET DE UNIE NAAR EEN BETER MILIEU?

Vraag vrijblijvend en kosteloos een adviesgesprek aan.